Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

JUST SAYING!


Λέξεις και εκφράσεις που όλοι αγαπήσαμε. Πάμε!

*Βετζίνα (η)
Χρησιμοποιείται ως καύσιμο υλικό. Λέγεται και «βενζίνη» στην αργκό ενώ στην καθαρεύουσα ο επίσημος όρος είναι «μπετζίνα».
Παράδειγμα στην καθαρεύουσα:
-Μαλάκα θυμάσαι τον Παναή τον Πισωπόρτα απ’ το γυμνάσιο? Τον πέτυχα προχθές να μπαίνει σε συναυλία του Χατζηγιάννη AXAXAXAXA! Μάλλον το γύρισε από μπετζίνα σε ντίζελ…!

*Μπαμπάκι (το)
Είσαι βαμβακοκαλλιεργητής, ωραία? Το σωματείο αποφασίζει απεργία και ζητά αποζημίωση, αφού το σκουλήκι κατέστρεψε τη σοδειά και χρησιμοποιώντας τα δικά σου φυτά μεταμορφώθηκε σε μια ωραία πεταλούδα σ’ ένα κάμπο μια φορά ζούσε κι ήτανε καλά. Κι έρχεται ο Αντένας ναούμ, να σου πάρει συνέντευξη ενώ πίνεις φράπα και ρουφάς το Μαρλμποράκι αραχτός. Αν πεις τη λέξη «βαμβάκι» στον αέρα, οι συνάδελφοι θα σε αγριοκοιτάξουν λες και ήρθες απ’ το Κολωνάκι κουστουμαρισμένος και μπανιαρισμένος. Η σωστή λέξη είναι «μπαμπάκι». Σε καθιστά λαϊκό, μάγκα και καραμπουζουκλή!

*Στυλά (τα)
Είναι της κατηγορίας ‘ευρά’, ‘ουίσκια’, ‘λεφτό (το)’. Είναι η λέξη που χρησιμοποιούν τα παιδιά(αγόρια) στο Λύκειο την πρώτη μέρα που θα πατήσει το πόδι στην τάξη η Φιλόλογος, για να της δώσουν μια ώρα αρχύτερα τα καταλάβει ότι δεν είναι τίποτα αδερφάρες της Θεωρητικής, αλλά αλάνια της Τεχνολογικής και πάνε καρφί για μηχανικοί. Αποτελεί μέθοδο διαχωρισμού της ήρας απ’ το στάχυ. Να ξέρει με ποιους έχει να κάνει η Μπάμπω! Είναι αυτοί που αύριο μεθαύριο θα ζωγραφίσουν  το μέλλον της ανθρωπότητας γιατί έχουν ΑΡΧΙΔΙΑ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σπασικλάκια του Πλάτωνα και του Θουκυδίδη. Φιλοσοφήστε ζώα, ερχόμαστε με τις μπάντες…

*Σπόγγος (ο)
Δεν μπορώ να το προσδιορίσω, αλλά αυτή η λέξη είναι τόσο λάθος όσο η μούρη του Σημίτη. Γιατί να πεις το λατρεμένο σφουγγάρι ΣΠΟΓΓΟ? Πόσο άρρωστος είσαι? Ρε το σφουγγάρι είναι ωραίο πράμα. Με μια κίνηση σβήνει όλη τη βαρεμάρα και ανοίγει το δρόμο για την κυριαρχία του πράσινου στον πίνακα. Τύφλα να χει η Greenpeace! Γιατί σπόγγο? Its just sooo wrong

*Κιοφτές (ο)
Ο μόνος σωστός τρόπος για να κάνεις σκουπίδι τον χοντρό φίλο σου. Ούτε το ‘αρκούδα’ πιάνει, ούτε το ‘πατσόκοιλος’, ούτε καν το ‘κεφτές’ που είναι της ίδιας οικογενείας. ΚΙΟΦΤΕΣ!

*Χόντρος (το)
Λέξη του παππού μου. Παράδειγμα:
«Δεν είναι καλό το πολύ το χόντρος παιδί μου. Χάσε κάνα κιλό!»

*Μερέντα (η)
Κρέπα με μερέντα, κρουασάν με μερέντα, ψωμί με μερέντα. Τι κι αν η Μερέντα είναι ΜΑΡΚΑ και όχι προϊόν? Ότι έχει χρώμα τσιρλί σκούρο, είναι Μερέντα! Ακόμα και η Νουτέλα, Μερέντα είναι!


Τα copyrights των υπόλοιπων τριών λέξεων/εκφράσεων ανήκουν στον γίγαντα Γιώργο Λάντο, καθηγητή μαθηματικών μου στο λύκειο. Γιώργαρε τιτάνα, μια μέρα τα ρητά σου θα μπουν στο Ανθολόγιο της τρίτης δημοτικού να μαθαίνει η νεολαία γράμματα. Την ίδια μέρα που θα γίνω πρωθυπουργός θα το θεσπίσω, εδώ θα σαι και θα το δεις!

*Σουγλάκια (τα)
ΣουΓλάκια κύριοι! ΓΟΥ!
Εμπιστέψου με, την επόμενη φορά που θα πας σε ταβέρνα, ζήτα σουγλάκια. Αυτόματα θα ανέβεις στα μάτια του ταβερνιάρη και ίσως παιχτεί κέρασμα κάνα κρασάκι παραπάνω!

*Εκατόν εξακόσια
Η εκτιμώμενη μέση ταχύτητα των καλών σερβιτόρων. Μετριέται σε σουγλάκια/second σύμφωνα με το σύστημα μονάδων L.I.(Lantos International).
Αληθινό παράδειγμα:
«Παραγγείλαμε 19-20 σουγλάκια για αρχή, μέχρι να στρίψω τα είχαν φέρει! Απάν’ κατ’ τα γκαρσόνια ναούμ, με εκατόν εξακόσια πήγαιναν!»

*Μεδέν (το)
Μεδέν από μεδέν, μεδέν. Τελεία.


Ελπίζω να σας άρεσε η προχειράτζα μου. Χαβ ε νάις ντέι!

3 σχόλια: